Pasaport almak için randevu almak zorunlu bir işlem. Yurt içi veya yurt dışı seyahatlerde pasaport, gideceğiniz ülkelerin belirlediği bir zorunluluk. Pasaport randevusu almak için e-devlet üzerinden veya telefonla, SMS ile ya da nüfus müdürlüklerine bizzat giderek randevu alınabilir.
e-Devlet üzerinden randevu almak için T.C. kimlik numaranız ve şifreniz gerekiyor. Telefonla randevu işlemi, Alo 199 veya 0312 190 03 50 numaraları aranarak yapılabilir. SMS ile randevu almak isteyenler ise TC kimlik numaralarını ve pasaport gereksinimi olan kişinin ad, soyad ve doğum tarihinin aralarında birer boşluk olacak şekilde 2202’ye göndermeleri gerekiyor.
Randevu Nasıl Alınır?
Pasaport almak için öncelikle randevu alma işlemi yapmak gerekiyor. Bu işlem e-devlet üzerinden yapılabildiği gibi, telefonla, SMS veya Nüfus Müdürlükleri’ne gidilerek de gerçekleştirilebilir. E-devlet üzerinden randevu almak için T.C. kimlik numarası ve şifresi gerekiyor. Randevu tarihini ve saatini seçtikten sonra işlem tamamlanıyor.
Telefonla randevu almak isteyenler, Alo 199 veya 0312 190 03 50 numaralı telefonları arayarak, robotik ses yönlendirmesi takip ederek randevu işlemini tamamlayabilirler. Randevu almak için SMS yöntemini kullanacak kişiler, TC kimlik numarası ve pasaportluğa ihtiyaç duyulan kişinin ad, soyad ve doğum tarihinin, aralarında birer boşluk bırakılarak 2202’ye gönderilmesi gerekiyor.
Randevu almak için Nüfus Müdürlükleri’ne bizzat gitmek isteyenler ise, ilgili müdürlüklerin çalışma saatleri ve randevu prosedürlerini önceden kontrol etmelidirler.
Online Randevu Alma İşlemi
Pasaport randevusu almak için en kolay yöntemlerden biri e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Bu işlem için öncelikle T.C. kimlik numarası ve şifresi gerekiyor. Kimlik bilgileri girildikten sonra “Pasaport Randevu Sistemi” seçeneği tıklanarak işlem başlatılıyor ve açılan sayfada randevu tarihi ve saati seçiliyor. Randevu tarihi ve saati seçildikten sonra “Randevu Oluştur” seçeneği ile işlem tamamlanıyor.
Randevu almak için e-Devlet şifresi olmayanlar, PTT şubelerinden e-Devlet şifrelerini temin edebilirler.
Telefonla Randevu Alma İşlemi
E-devlet üzerinden randevu almak istemeyenler telefonla da randevu alabilirler. Bu işlem için Alo 199 ya da 0312 190 03 50 numaralı telefonları arayarak, robotik ses yönlendirmesi takip edilmelidir. Yönlendirmeler doğrultusunda TC Kimlik Numarası ve gereken bilgiler girildikten sonra randevu tarihi ve saati seçilerek işlem tamamlanabilir. Randevu tarihinden önce gereken belgeler hazırlanmalı ve randevuya zamanında gidilmelidir.
SMS ile Randevu Alma İşlemi
SMS ile Pasaport randevusu almak oldukça kolay. Bu yöntemle randevu almak için öncelikle kişinin TC kimlik numarası ve pasaportluğa ihtiyaç duyulan kişinin ad, soyad ve doğum tarihi bilgileri gerekiyor. Bu bilgiler aralarında birer boşluk bırakılarak 2202’ye gönderilmeli. Bu sms işlemi sonrasında uygun olan tarihler ekrana gelerek, kişi randevusunu seçebiliyor. Ancak bu yöntemde, randevu için uygun tarihler dolabilir, bu yüzden e-devlet veya telefonla randevu almak daha uygun olabilir.
Hangi Belgeler Gerekiyor?
Pasaport almak için gerekli olan belgeler randevu alınmadan önce hazırlanmalıdır. Nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi, eski pasaport (varsa), 2 adet biometrik fotoğraf ve pasaport harç ücretinin yatırıldığına dair dekontun olması gerekmektedir.
Biometrik fotoğraf, son altı ay içinde çektirilmiş, arka fonu beyaz ve yüzün tamamen açık olduğu bir fotoğraftır.
- Nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi, kimlik bilgilerinizi tam olarak yansıtacak şekilde olmalıdır.
- Eski pasaport, yenileme veya değiştirme işlemleri için gereklidir. Bunun yanında, pasaport kaybedildi veya çalındıysa ve başvuru yapmak istiyorsanız, kayıp ilanı sunulması gerekmektedir.
- Pasaport harç ücreti, işlem yaptırılacak olan yerdeki bankalara yatırılır. Ücretler, pasaport süresi, değişiklikleri veya yenilenmesi durumlarına göre değişiklik gösterir.
Belgelerin eksiksiz hazırlanması ve randevuya zamanında gidilmesi işlemlerin hızlı ve sorunsuz gerçekleşmesine yardımcı olacaktır.
Randevu Saati
Randevu saati, pasaport işlemleri için en önemli adımdır. Randevuya geldiğinizde gerekli bütün evrakları yanınızda götürmeniz gerekmektedir. Bunlar, nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi, eski pasaport (varsa), 2 adet biometrik fotoğraf ve pasaport harç ücretinin yatırıldığına dair dekonttur. Ayrıca, randevu tarih ve saatine uygun olarak randevu yerinde hazır bulunmak gerekmektedir. Randevuya geç kalmak, işlemlerin uzamasına sebep olabilir. Bu nedenle, mümkün olan en erken saatte randevu yerinde olmak önemlidir.
Randevu İptali ve Yeniden Randevu Alma
Pasaport randevusunun iptal işlemi oldukça kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Randevu iptali işlemi için Alo 199 veya e-Devlet üzerinden pasaport randevu iptal seçeneği kullanılabilir. Yeniden randevu almak isterseniz, yine aynı yöntemlerden birini tercih edebilirsiniz.
Alo 199 üzerinden hizmet almak için, öncelikle sesli yanıt sistemine bağlanmanız gerekiyor. Sesli yanıt sistemi sırasıyla, 1 tuşuna basarak Türkçe dil seçeneğini seçmenizi, 2 tuşuna basarak pasaport işlemleri menüsüne girmenizi isteyecektir. Sonrasında 2 tuşuna tekrar basarak randevu iptali yapabilir veya yeniden randevu alabilirsiniz.
Yeniden randevu alma işlemi de oldukça basit bir şekilde gerçekleşiyor. Alo 199 veya e-Devlet üzerinden aynı şekilde randevu alma işleminizi yapabilirsiniz. Unutmayın, pasaport randevusu alma işlemleri hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
Randevusuz Pasaport Başvurusu
Acil seyahat gereksinimi olanlar, eski pasaportunu kaybedenler veya yırtılan pasaportu olanlar ve yurt dışında kalacakları süre içinde pasaportu süresi dolacak olanlar randevusuz başvuru yapabilirler. Bu durumlarda pasaport işlemleri için Nüfus Müdürlükleri’ne gitmek gerekiyor. Randevusuz başvuruda bulunacak kişilerin, nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi, eski pasaport (varsa) ve 2 adet biometrik fotoğraf ile başvuruda bulunmaları gerekiyor. Randevusuz işlemler genellikle yoğun olabildiği için işlem süresi diğer başvuru türlerine göre biraz daha uzun olabilir.