Windows Ekran Görüntüsü Alma

Windows işletim sistemi kullanıcıları için ekran görüntüsü alma işlemi oldukça basit ve kullanışlıdır. İhtiyacınız olan her durumda, kolaylıkla ekran görüntüsü alabilirsiniz. Bunun için farklı yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Tam ekran görüntüsü almak, belirli bir alanın görüntüsünü alma, seçili alanı kopyalama, dosya olarak kaydetme, panoya kopyalama ve hatta ekranı video olarak kaydetme gibi yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerden hangisini kullanacağınıza karar vermek için ihtiyacınıza göre hareket edebilir ve hızlı bir şekilde istediğiniz görüntüyü elde edebilirsiniz.

1. Tam Ekran Görüntüsü Alma

Windows işletim sistemi üzerinde tam ekran görüntüsü almak oldukça kolaydır. İlk olarak, ekranın tamamı görüntülenmelidir. Bunun için klavyede yer alan Print Screen (PrtSc) veya Windows tuşu + Print Screen (Win + PrtSc) kısayollarının kullanılması gerekmektedir. Bu işlem, ekranın tam görüntüsünü alır ve Clipboard’a kaydeder. Tam ekran görüntüsü daha sonra, Paint veya benzeri bir programda açılarak düzenlenebilir.

Tam ekran görüntüsü dışında klavyede yer alan Alt + Print Screen (Alt + PrtSc) kısayolu orijinal ekran görüntüsünün sadece aktif penceresini alır. Bu yöntem, belirli bir pencere ya da uygulamanın görüntüsünü hızlı bir şekilde almak için kullanışlıdır. Oluşan ekran görüntüsü, Clipboard’a otomatik olarak kaydedilir.

Eğer ekran görüntüsünü dosya olarak kaydetmek isteniyorsa, kullanıcı Windows tuşu + Print Screen (Win + PrtSc) kısayolunu kullanarak tam ekran görüntüsünü alabilir. Çıkan ekran görüntüsünü Paint veya benzeri bir programda açarak “Dosya” menüsünden “Farklı Kaydet” seçeneği kullanarak JPEG, PNG veya BMP formatında kaydedebilir. Kaydedilen dosya istenilen yere atanabilir.

2. Belirli Bir Alanın Görüntüsünü Alma

Bilgisayarınızda yalnızca belirli bir alanın ekran görüntüsünü almak istiyorsanız, ücretsiz bir araç olan Snipping Tool’u kullanabilirsiniz. Snipping Tool’u açtıktan sonra, seçmek istediğiniz alanı belirleyen bir işaretçi görüntülenecektir. İstediğiniz alanı seçtikten sonra, görüntüyü kaydetmek veya kopyalamak için seçenekleriniz vardır.

Ayrıca, klavyenizde yer alan “Print Screen” tuşuna basarak tüm ekranın fotoğrafını çekebilirsiniz. Ancak sadece belirli bir alanı seçmek istiyorsanız, “Alt” ve “Print Screen” tuşlarına aynı anda basarak sadece seçili pencerenin ekran görüntüsünü alabilirsiniz. Daha sonra Paint veya benzeri bir programda açarak, kesip kopyalayıp yeniden boyutlandırabilirsiniz.

2.1. Seçili Alanı Kopyalama

Windows işletim sistemi üzerinde ekran görüntüsü almanın farklı yolları vardır. İlk yöntem olarak tam ekran görüntüsü alma seçeneği bulunur. Burada kullanıcı, tam ekranı göstermek istediği ekranın üzerindeyken Windows tuşu ve Print Screen tuşlarına basarak ekran görüntüsünü alır. Bu görüntü ise varsayılan olarak Resimler klasöründe Screenshots klasöründe kaydedilir.

Ancak belirli bir alanın görüntüsünü almak isteyenler için de bir seçenek mevcuttur. Kullanıcı, almak istediği alanı seçmek için Windows tuşu, Shift tuşu ve S tuşlarına basarak seçim modunu etkinleştirebilir. Ardından, fare ile seçilen alanın üzerinde gezdirilerek alanı seçebilir. Bu seçildikten sonra, kullanıcı CTRL + C tuşlarına basarak alanı kopyalayabilir.

Ayrıca, kopyalanan seçili alanı düzenlemek için Paint gibi bir programda açabilirsiniz. Paint programını açtıktan sonra CTRL + V tuşlarına basarak seçilen alanı Paint’e yapıştırabilirsiniz. Ardından, burada resmi düzenleme imkanına sahip olursunuz.

Seçili alanı farklı bir programda kullanmak isteyenler için de seçilen alanı kopyalama işlemi oldukça önemli bir adımdır. Kullanıcı, seçili alanı kopyalayarak istediği diğer programlarda kullanabilir. Kopyalama işlemi yapmak için CTRL + C tuşlarına basmak yeterlidir.

2.1.1. Kopyalanan Alanı Paint’te Açma

Ekran görüntüsü aldıktan sonra, bu görüntüyü Paint programı gibi bir grafik düzenleyicide düzenlemek isteyebilirsiniz. Seçili alanı kopyaladıktan sonra, Paint programını açın ve CTRL + V tuşlarına basarak seçili alanı programda açın. Ayrıca, Paint programını açtıktan sonra sayfa ayarlarını ve zoom seviyesini ayarlayabilirsiniz.

Düzenlemeye başlamadan önce, Paint programının araç çubuğunda farklı seçenekleri görebilirsiniz. Boya fırçası, boya kova, kalem, silgi, metin kutusu gibi tüm bu araçlar, görüntüyü istediğiniz şekilde düzenlemeniz için size yardımcı olabilir. Ayrıca, resmi isterseniz döndürebilir, çevirebilir veya boyutunu değiştirebilirsiniz.

Düzenlemelerinizi tamamladıktan sonra, ’Dosya’ menüsünde ’Farklı Kaydet’ seçeneğini seçerek, görüntüyü yeni bir dosya olarak kaydedebilirsiniz. Paint programı, belirleyeceğiniz formatta ve boyutta dosyayı kaydetmenize olanak tanır.

2.1.2. Kopyalanan Alanı Farklı Bir Programda Kullanmak

Kopyalanmış belirli bir alanın farklı bir programda kullanması için ilk önce bu alanın kaydedilmesi gerekiyor. Kaydedilen alan daha sonra istenilen programa açılarak kullanılabilir. Bunun için, kopyalanan alanı Paint veya diğer programlarda açmak mümkün olabilir. Örneğin, Word veya Excel belgelerinde kullanmak için seçilen alan kopyalandıktan sonra istenilen programa açılabilir. Ayrıca, kopyalanan alanı Web sitelerine yüklemek için farklı bir program kullanmak isteyebilirsiniz. Bu durumda, kopyalanan alan JPEG veya PNG formatında kaydedilir ve ardından istenilen programda yükleme işlemi gerçekleştirilir.

2.2. Seçili Alanı Dosya Olarak Kaydetme

Bazı durumlarda sadece ekran görüntüsü almak yeterli olmaz, seçili bir alanın dosya olarak kaydedilmesi gerekebilir. Bu işlem için öncelikle kaydedilecek alanın seçili olduğundan emin olun. Ardından, Windows tuşu + Print Screen tuşlarına aynı anda basın. Bu işlem ekran görüntüsünü alacak ve otomatik olarak belirli bir klasöre kaydedecektir. Kaydedilen dosya adı, ‘Ekran Görüntüsü’ şeklinde otomatik olarak oluşur. Dosya adını ve kaydedilecek klasörü değiştirmek isterseniz, önce kaydedilecek alanı seçin, sonra Windows tuşu + Shift + S tuş kombinasyonunu kullanın. Dosyanın kaydedileceği konumu ve adını seçebilirsiniz.

2.3. Seçili Alanı Panoya Kopyalama

Seçili alanın panoya kopyalanması oldukça kullanışlı bir yöntemdir. Böylece, kopyalanan alanı istediğimiz herhangi bir yere yapıştırabiliriz. Panoya kopyalamak için, belirli bir alanı seçtikten sonra Ctrl+C tuşlarına basmanız yeterlidir. Artık bu seçili alan panonuza kopyalanmıştır ve yapıştırabileceğiniz herhangi bir yere kullanabilirsiniz. Örneğin, bir metin belgesine yapıştırarak belgenizin içine ekleyebilir veya bir e-posta gönderirken kullanabilirsiniz. Panoya kopyalanan alan, farklı programlarda da kullanılabilir, bu nedenle, kopyalandığı programı kapatmadan önce yapıştırmak istediğiniz yere geçin ve Ctrl+V tuşlarına basarak yapıştırın.

3. Ekranı Video Olarak Kaydetmek

Ekran görüntüsünü video olarak kaydetmek, bazı durumlarda daha fazla bilgi sunmanın gerekli olduğu zamanlarda kullanışlı olabilir. Bu işlemi yapmak için Windows 10’da dahili bir video kaydedici programı bulunmaktadır. Windows + G tuşlarına aynı anda basarak bu programı açabilirsiniz. Kaydetmek istediğiniz videoyu başlatarak Windows + Alt + R tuşlarına aynı anda basarak kayıt işlemini başlatabilirsiniz. Bu yöntem, oyunlar veya ekran kaydı gerektiren sunumlar için kullanışlıdır. Ancak, kaydedilen videonun boyutunun büyük olması, bilgisayarınızın kapasitesini tüketebilir, bu nedenle bu yöntemi kullanmadan önce depolama alanınız hakkında düşünmeniz gerekebilir.

Yorum yapın