2022 Grammy Ödülleri Kazananlar

2022 Grammy Ödülleri töreni, 31 Ocak 2022’de gerçekleşti. Gece boyunca birçok sanatçı, farklı kategorilerde ödüllerini aldı. Bu yılın yıldızı Billie Eilish, “Yılın Kaydı” ve “En İyi Pop Solo Performansı” ödüllerini kazandı. “Yılın Albümü” ödülü ise Taylor Swift’in “Folklore” albümüne gitti. R&B kategorisinde en iyi performans ödülü, Beyonce ve Jay-Z’in “Drunk in Love” şarkısının yeniden kaydı olan “OTR II” performansına gitti. Öte yandan, en iyi rap şarkısı ödülü, Lil Nas X’in “Montero” şarkısına verildi.

Pop Kategorileri Rock Kategorileri R&B ve Hip-hop kategorileri
En İyi Pop Solo Performansı En İyi Rock Şarkısı En İyi R&B Performansı
En İyi Pop Albümü En İyi Rock Albümü En İyi Rap Şarkısı

Bu yılki ödül töreninde ayrıca Yoko Ono, Elton John ve Tony Bennett gibi efsanevi müzisyenlere özel ödüller verildi. Törende ayrıca, gece boyunca performans sergileyen sanatçılardan bazıları, Lil Nas X, BTS, Taylor Swift, Lizzo, Doja Cat ve daha birçok isimdi. Grammy’ler, bir yıl boyunca müzik dünyasında etkili olan sanatçıları ödüllendirmeye devam ediyor ve 2022 yılında bu etki, daha da şaşırtıcıydı.

Yılın Kaydı

2022 Grammy Ödülleri’nde Yılın Kaydı ödülünü kazanan sanatçı ve performansı oldukça etkileyiciydi. Ödülün sahibi….

Bu yılın en iyi kayıdı, kesinlikle Grammy tarihinde unutulmayacak bir performansla ödüllendirildi. Kazanan sanatçı, başarılı kariyeri boyunca birçok hit şarkıya imza atmış ve dinleyicilerin beğenisini kazanmıştı. Performansı, izleyicileri adeta şaşkına çevirdi ve en büyük ödülü kazanmayı hak ettiğini kanıtladı.

Yılın Kaydı ödülü, müzik dünyasında en saygın ve prestijli ödüllerden biri olarak kabul ediliyor. Bu yılki kazanan, ödülü kazanmayı hak eden harika bir sanatçıydı ve performansı, müzikseverlerin her zaman hatırlayacağı türden bir müzik şöleniydi.

Yılın Albümü

2022 Grammy Ödülleri’nde ‘Yılın Albümü’ ödülünü kazanan sanatçı, …………… albümü ile oldu. Albümdeki şarkılar, …………… gibi önemli şarkıcıların işbirliğiyle kaydedildi. Albüm, ……………. müzik tarzında ve sözlerinde ……………. konulara yer verildi. Sanatçının yıl boyunca yaptığı çalışmaların başarısını gösteren albüm, müzik eleştirmenleri tarafından da övgüyle karşılandı. Bu ödül, sanatçının kariyerindeki önemli bir başarı olarak kaydedilecek.

Pop kategorileri

2022 Grammy Ödülleri, son dönemdeki en heyecan verici ödül törenlerinden biri olarak gerçekleşti. Pop müziği kategorisinde, Billie Eilish’in “Happier Than Ever” albümü, En İyi Pop Albümü ödülünü kazandı. En İyi Pop Solo Performansı ödülü, Silk Sonic’in “Leave the Door Open” şarkısına gitti. Bu popüler kategori, ödül alanların sayısız performansına da sahne oldu. Özellikle popüler şarkıcılar, enerjik performanslarıyla izleyicileri coşturdu. Ayrıca, Janelle Monáe ve Lady Gaga dahil olmak üzere birçok sanatçı, unutulmaz kıyafetleriyle de törene damga vurdu.

En İyi Pop Solo Performansı

2022 Grammy Ödülleri’nde pop solo performansları kategorisinde en iyi performans, Billie Eilish’in “Happier Than Ever” isimli şarkısıyla kazandı. Ünlü şarkıcı, “Happier Than Ever” performansıyla seyircileri büyüledi ve kategoride birinci olmayı başardı. Bu ödül, Billie Eilish’in Grammy tarihindeki onuncu ödülü oldu.

Billie Eilish, bu şarkısını “Happier Than Ever” isimli albümünde yer alan bir şarkı olarak yayınladı. Albüm, eleştirmenler tarafından övgüyle karşılandı ve Billboard 200 listesinde bir numaraya kadar yükseldi.

Pop solo performansları kategorisinde diğer adaylar arasında Ariana Grande, Justin Bieber ve Olivia Rodrigo gibi ünlü isimler yer aldı. Ancak heyecan verici performansı ve şarkı sözleriyle Billie Eilish, en iyi pop solo performans ödülünü kazandı.

En İyi Pop Albümü

2022 Grammy Ödülleri’nde pop müzik kategorisinde en iyi albüm ödülü kazanan sanatçı ve albüm, Billie Eilish’in “Happier Than Ever” adlı albümü oldu. 19 şarkıdan oluşan albüm, müzik eleştirmenleri tarafından övgüyle karşılandı ve Eilish’in işçiliği ve sanatsal yeteneği konusunda övgü dolu sözler sarf edildi. Albümün yayınlanmasından kısa bir süre sonra büyük bir hayran kitlesi edinen Eilish, birçok müzik ödülü kazanarak pop müzik endüstrisindeki konumunu sağlamlaştırdı. “Happier Than Ever”, şarkı sözleri ve müzikal aranjmanlarıyla hem eleştirmenler hem de dinleyiciler tarafından beğeni kazandı.

En İyi Pop Albümü kategorisinde diğer adaylar ise şunlardı:

  • Doja Cat – “Planet Her”
  • Justin Bieber – “Justice”
  • Lorde – “Solar Power”
  • Taylor Swift – “Evermore”

Eilish, diğer adaylar arasından öne çıkarak en iyi pop albümü ödülüne layık görüldü. Tek başına albümünün başarısı değil, aynı zamanda Eilish’in müzik endüstrisindeki yerini de güçlendirdi. Kendisine ödülü kazandıran albümü “Happier Than Ever” için “Gerçeküstü derecede gururla doluyum ve herkesten daha mutluyum.” sözlerini kaydetti.

Rock kategorileri

60. Grammy Ödülleri’nde Rock kategorilerinde birçok ödül dağıtıldı. En iyi Rock Şarkısı ödülü, Mammoth WVH grubunun Distance şarkısına gitti. En İyi Rock Albümü ödülü kazanan isim ise Foo Fighters oldu. Ayrıca, Chris Cornell’in No One Sings Like You Anymore Vol. 1 albümü de adaylar arasındaydı. Rock müzik dalında ödül kazanan diğer sanatçılar arasında AC/DC, Black Pumas ve St. Vincent yer almaktadır. Performanslar arasında Foo Fighters, AC/DC ve Metallica dikkat çekiciydi. Rock müzik hayranları için oldukça keyifli geçen bu ödül töreninde, birçok kaliteli rock şarkısı ve performansı yer aldı.

En İyi Rock Şarkısı

2022 Grammy Ödülleri’nde Rock kategorisinde En İyi Şarkı ödülünü kazanan sanatçı ve şarkısı belli oldu. Bu yılın En İyi Rock Şarkısı ödülünü kazanan isim, “Can’t Stop” şarkısıyla Red Hot Chili Peppers oldu. Müzikseverler tarafından oldukça sevilen bu şarkı aynı zamanda Red Hot Chili Peppers’ın sahnede yaptığı performansla da büyük beğeni topladı. Şarkının başarısında ise Red Hot Chili Peppers’ın başarılı vokalisti Anthony Kiedis’in yoğun emeği bulunmaktadır.

Red Hot Chili Peppers, müzik dünyasının vazgeçilmez gruplarından biridir. 1983 yılında kurulan grup, çağdaş rock müziğine yepyeni bir soluk getirmiş ve farklı tarzlardan etkilenerek kendine has bir müzikal tarz yaratmıştır. Red Hot Chili Peppers, “Can’t Stop” şarkısıyla bir kez daha gösterdi ki kendileri müzik dünyasının önde gelen grupları arasındadır.

“Can’t Stop” şarkısı, enerjisi yüksek, sarsıcı sözleri ve etkileyici gitar riffleri ile dinleyen herkesi kendine hayran bırakan bir şarkıdır. Şarkının sözleri, hayata karşı verilen mücadeleyi ve asılmaktan vazgeçmeyi anlatmaktadır. Red Hot Chili Peppers, bu şarkıda da kendilerini ve yaratıcılıklarını dinleyicilere bir kez daha kanıtlamıştır.

En İyi Rock Albümü

Bu seneki Grammy Ödülleri’nde En İyi Rock Albümü ödülü için büyük bir rekabet yaşandı. Ancak ödül Lady Gaga’nın Chromatica albümüne verildi. Albüm pop ikonu Lady Gaga’nın rock ve dans müziği tarzlarındaki ustalığını birleştirdiği bir yapım. Albüm, dünya genelinde büyük bir başarı elde etti ve şarkı listesi Grammy ödülü alan “Rain On Me” dahil, birçok hit şarkıya sahip. Lady Gaga’nın müzikal yeteneklerinin ve yaratıcılığının gösterildiği bu albüm, hak ettiği ödülü kazanarak tarihe geçti.

R&B ve Hip-hop kategorileri

2022 yılı Grammy Ödülleri’nde R&B ve hip-hop müzik kategorilerinde ödül kazanan sanatçılar şunlar:

Kategori Kazanan Performans
En İyi R&B Performansı Normani ft. Cardi B “Wild Side”
En İyi Rap Şarkısı Kendrick Lamar “Family Ties” (feat. Baby Keem)
En İyi Rap Albümü Drake “Certified Lover Boy”

R&B dalında en iyi performans ödülünü kazanan Normani ve Cardi B, “Wild Side” şarkısı ile performans sergiledi. Bu kategoride diğer adaylar da oldukça başarılı performanslar sergiledi. Öte yandan, Kendrick Lamar’ın “Family Ties” şarkısı hip-hop dalında en iyi şarkı ödülünü kazandı. En iyi rap albümü ödülü ise Drake’in “Certified Lover Boy” albümüne gitti. R&B ve hip-hop müziğinin popülerliğini sürdürdüğü bu ödül töreninde bu kategorilerde ödül kazanan sanatçılar da müzikseverlerin beğenisini kazandı.

En İyi R&B Performansı

2022 Grammy Ödülleri’nde R&B kategorisinde ‘En İyi Performans’ ödülüne layık görülen sanatçı ve şarkı, şüphesiz, iyileştirici gücüyle pek çok hayranın sevgisini kazanan H.E.R.’ın ‘Damaged’ şarkısı oldu. Şarkıcının canlı performansı, şarkının güçlü sözleri ve Soul müzik tınıları dinleyenleri etkiledi. Şarkıcının yazdığı ve yapımcılığını üstlendiği ‘Damaged’, kırık bir kalbin onarım sürecini anlatıyor. H.E.R. ayrıca ödül töreninde ‘Fight for You’ şarkısıyla da performans sergileyerek geceye damgasını vurdu.

En İyi Rap Şarkısı

2022 Grammy Ödülleri’nde hip-hop dalında en iyi şarkı ödülüne layık görülen sanatçı ve şarkı belli oldu. Ödül, Lil Nas X’in “Montero (Call Me By Your Name)” şarkısına verildi. Şarkı, Lil Nas X’in 2021 yılında çıkardığı ilk stüdyo albümü “Montero”da yer alıyor. Albüm, büyük bir başarı elde etmiş ve Billboard 200 albüm listesinde zirveye yerleşmişti.
Bu ödülle birlikte, Lil Nas X kariyerinde ilk kez bir Grammy kazanmış oldu. Şarkısı “Montero (Call Me By Your Name)”, şarkı sözleri ve sıradışı müzik videosuyla birçok kişinin dikkatini çekmişti ve özellikle LGBTİ+ topluluğu arasında olumlu tepkiler almıştı.

Diğer Kategoriler

Grammy ödülleri her yıl birçok müzik kategorisinde verilmektedir. Diğer kategoriler olarak, ödül kazanan sanatçıların ve performansların bazıları şöyledir:

  • En İyi Latin Pop Albümü: Bad Bunny – “YHLQMDLG”
  • En İyi Latin Rock veya Alternatif Albümü: Natalia Lafourcade – “Un Canto por México, Vol. 2”
  • En İyi Amerikan Kökleri Performansı: Linda Ronstadt – “Get On Tantum Ergo”
  • En İyi New Age Albümü: Jim “Kimo” West – “More Guitar Stories”

Bunlar sadece Grammy ödülleri kapsamında verilen diğer kategorilerin birkaç örneğidir. Her kategoride ödül kazanan sanatçılar ve performanslar, müzik endüstrisinin en iyileri arasında yer almaktadır.

En İyi Dans Kaydı

2022 Grammy Ödülleri’nin kazananları açıklandı ve yılın en iyi dans kaydı ödülü, “Chemtrails Over The Country Club” şarkısıyla Lana Del Rey’in oldu. Grammy tarihinde birçok ödüle aday olan, ancak sadece birkaçını kazanan Del Rey, bu kez en iyi dans kaydı ödülüne layık görüldü.

“Chemtrails Over The Country Club”, ünlü İngiliz yapımcı Jack Antonoff tarafından üretildi ve albüm adıyla aynı ismi taşıyan eser, Del Rey’in vokalleriyle şarkının dinleyicilerine ulaştı. Antonoff, ayrıca bu ödüle layık görülen diğer şarkıların yapımında da görev aldı.

Birçok hayranı, ödül töreninde Del Rey’in performansını canlı izleme fırsatı buldu ve sanatçı geceye beş adaylıkla katıldı. İşte Lana Del Rey’in grammy ödülleri kazandığı o şarkı:

Sanatçı Şarkı
Lana Del Rey Chemtrails Over The Country Club

Diğer ödül kategorilerindeki kazananlar için yukarıdaki başlıklara bakabilirsiniz.

En İyi Country Albümü

2022 Grammy Ödülleri’nde, Country müzik alanında en iyi albüm ödülünü kazanan sanatçı Chris Stapleton oldu. Kendisi “Starting Over” albümü ile bu ödülün sahibi oldu. Albümde 14 şarkı yer almaktadır ve tüm şarkıların yazımı ve bestesi de Chris Stapleton’a aittir. Albümde yer alan şarkılar arasında “Joy of My Life”, “You Should Probably Leave” ve “Maggie’s Song” gibi ünlü parçalar bulunmaktadır.

Chris Stapleton, daha önce de 5 Grammy Ödülü’ne layık görülmüş bir isimdir. Starting Over albümü ise, Amerikan Country müzik listelerinde de uzun süreli bir birincilik elde etmiştir. Kendisi, Country müzik camiasının en saygın isimleri arasında yer almaktadır.

Yorum yapın